23 Şubat 2009 Pazartesi

wawel kalesi

avrupa'nın ortasından bir hikaye anlatacağım size. krakow adlı bir şehir varmış. polonya denen bir ülkenin başkentiymiş burası. nehir kenarındaki bir tepenin altında bir mağarada yaşayan ejderha kadınların etiyle besleniyormuş. şehirdeki bütün kadınları yemiş ejderha. geriye bir tek kralın kızı kalmış. kızının yenmesinden korkan kral bütün şövalyelerini toplamış ve ejderhayı öldüren kahramana kızını vaadetmiş. bu ejderha da o kadar hafife alınacak bir yaratık değilmiş ya bütün cesur şövalyeleri öldürmüş. zeka insanoğlunun tek silahı doğada. bunu bilen bir terzi koyun postuna bürüdüğü kükürtü ejderhaya yedirmeyi başarmış. içi alev alev yanan ejderha nehrin bütün suyunu içmiş ve artık onu ejdarha yapan yaşam ateşi sönünce ölmüş tabi ki. işte bu tepenin üzerine kurulmuş 'wawel kalesi'. 16. yüzyıla kadar ihtiyaçlar doğrultusunda yeni binalar eklenmiş. başkent varşova'ya taşındıktan sonra da önemini yitirmemiş bu kale. taç giyinme törenleri burada yapılmaya devam etmiş. kraliyet mezarları buraya gömülmüş. büyük bir katedrali var. papa da polonya'ya geldiğinde burada kalıp dindaşlarına el sallarmış balkonundan. işte aşağıda gördüğünüz fotoğraflar bu görkemli kaleye ait. içeride fotoğraf çekilemeyen kısımlarda mezarlar ve dua etmek için yapılmış çeşitli bölümler var. bir de viyana kuşatmasını anlatan bazı anıtlar. ne de olsa avrupa'yı 'barbar türklerden' kurtaran polonya kralı değil miydi?

















2 yorum:

  1. çok keyifli ya oraya dair içinden seninde olduğu fotolar görmek, senin kaleminden oraya dair hikayeler okumak...thesaurus polonya'dan bilidiriyor gibi :)))

    YanıtlaSil
  2. ben küçükkene çağatay yolda vardı kanalın birindeki haberlerde. ( reklam olmasın diye kanal adı vermiyorum=) ) o geldi aklıma sen böyle yazınca =)))
    ben buralarda olacağım. beni izlemeye devam edin. thesaurus, polonya =p

    YanıtlaSil