5 Nisan 2009 Pazar

rzeszow, yeraltı müzesi

rzeszow(jeşuv) adlı bir şehirdeyiz şimdi, polonya'nın güney doğusunda bulunan bir yahudi şehri burası. daha doğrusu savaştan önce öyleymiş. o zamanlar yahudiler nüfusun %20'den fazlasını oluşturuyorken şimdi bu sayı 300 000 civarlarında. meydanın ve etrafındaki binaların altında 0.5 ile 10 metre derinlikte, 369 metre uzunluğunda 15 koridor ve 25 kilerden oluşan bir yeraltı müzesini geziyoruz. burada eskiden yiyecekler saklanıyormuş doğal olarak. (kiler ya hani.) ayrıca savaş ve yangından korunmak için de buraları sığınak olarak kullanmış insanlar. içeride yangınların izini görebiliyoruz. ayrıca yerin altında pencere görmek bizi şaşırtıyor. rehberimiz buranın önceden yüzeyde olduğunu, zamanla üzerinin kapanmış olabileceğini söyleyip bizi aydınlatıyor. ve daha açılmamış, kapalı kilerlerin olduğunu da ekliyor. lafı daha fazla uzatmadan buyrun turumuza başlayalım biz de..






























9 yorum:

  1. Selamlarrrr,

    Resimler süper güzel bir gezinti oldu benim içinnnnn.

    Sağol canım, bye...

    YanıtlaSil
  2. Bu arada şunu da söyleyeyim bu resimleri büyüterek bakmak lazım. İnce dateyları var ve kesinlikle görülesi şeyler.

    YanıtlaSil
  3. bazı fotoğraflar için şart büyütmek, büyütmeden mi bakıyordunuz? aaaa.. =p

    sizin polonya işi ne oldu? ne zaman belli olacaktı? bekliyorum burda.. =))

    YanıtlaSil
  4. "Daha çok beklersin" lafını senin için asla kullanmam zira severim seni :) Polonya işi sen buralarda olduğunda olacak canımcığım. Ben zaten gitmem Polonya'ya, kızımın iyi giden bir okulu var, çok sevdiği bir öğretmeni var. Hem zaten ben gitmiş, görmüş oldum sayende şuncacık merak ediyorsam bana PaNDoRa demesinler :)) Bu arada şuncacık derken hani iki parmağı birleştirip sanki parmağın ucunda bişi varmış gibi gösterirler ya onuda yaptım bak :))

    Ahh ne gevezeyim sabah sabah yaaa, tuhh bana tuhhh.

    Neyse gittim ben gelirim sonra yine laflamaya :)
    Baş başşş

    YanıtlaSil
  5. var ol emi. uykudan yeni kalkmış şu şiş yüzü bile güldürdün ya ne diyim =) e peki madem ben geliyim o zaman.. beklerim bi çayımı içmeye.. =p

    YanıtlaSil
  6. Bak bak bak yarım ağızla beklerim bi çayımı içmeye diyor sonrasında da dil çıkartıyor. Bari gülücük atsaydın sonra be cık cık cık. yakışmadı hiç sana :) Hıhhhh

    YanıtlaSil
  7. hani dedin ya gelirim ben sonra laflamaya diye. ben de bloga bir çayımı içmeye beklerim manasında dediğim için dilimi çıkardım. blogda nasıl çay içicez. sen gel buraya ben sana bi demlik çay içiririm aşk olsun =)

    YanıtlaSil
  8. Yaaa beeeen? Ben n'olcam:(

    YanıtlaSil
  9. a-a! sen bi de davet mi bekliyosun karoshi..çıt-çıt-çıt.. =)

    YanıtlaSil